FÖRVARING
Bröd
Du kan lagra det färska brödet i upp till fyra dagar, låt det bara ligga i papperspåsen, vik det väl och lägg det sedan i en ziplock-påse (se bild). Glutenfritt bröd innehåller mycket vatten, så om du slår in det ordentligt så torkar inte brödet ut. Det gör också skorpan mjuk, men det är okej. För fördelen med hög fukthalt är att man snabbt får tillbaka en knaprig skorpa genom att ställa in det (frysta) brödet i en varm ugn, värma en skiva i panna, brödrost eller på grillen. Använd inte extra vatten. Om du planerar att äta hela limpan samma dag är det bättre att bara lägga brödet i en papperspåse så att skorpan blir som bäst.
Men det de flesta gör (inklusive jag) är att frysa. Förvara aldrig hela brödet i frysen utan skär brödet i skivor. Innan du lägger det i frysen är det viktigt att du låter det färska brödet svalna helt, ca 4 timmar efter gräddningen, så att du kan vara säker på att även insidan har svalnat. Packa den i ett blixtlås och krama ur eventuell luft, sedan kan du behålla brödet i månader. Du kan lägga de frysta skivorna direkt i en brödrost, då får du ett fint resultat. Men du kan också använda den i en het ugn eller panna. Bestäm själv vad du gillar: ge brödet en liten värmeboost så att det får en knaprig skorpa men en mjuk smula eller värm tills det blir en hård toast.
Baguette
Du kan frysa baguetten hel och om den förvaras ordentligt i en ziplocker håller den sig bra i minst sex månader. Ställ in baguetten i en förvärmd ugn på 220 grader i minst 10 minuter (eller längre, tills skorpan är fast och krispig). Använd aldrig vatten på brödet eller i ugnen! Du kan också värma en färsk baguette i en het ugn om du gillar en krispig skorpa.
Pizzadeg
Jag levererar pizzadegen färsk. Om du vill använda den samma dag, ställ degen genast i kylen för att förhindra ytterligare jäsning. Speciellt när det är varmt ute är det viktigt att du inte väntar länge. I alla andra fall, lägg den i frysen. Lämna folien runt den och placera den i en tättsluten låda eller ett blixtlås för att minimera fuktförlusten. När du ska bearbeta degen ska den vara i rumstemperatur, då kan du kavla ut degen bäst och chansen att gå sönder är minst. Degen behöver ca 2 timmar från kylen, ca 8 timmar från frysen.
Mjöl, bröd och pannkaksblandningar
Jag blandar mjölen på försäljningsdagen och lägger i en papperspåse (för att undvika plastavfall). Det är bäst att lägga mjölblandningen hemma i en tättsluten förvaringsbehållare, så att den är mindre känslig för fukt och temperaturfluktuationer. Det kommer sedan att hålla i månader.