När jag började baka bröd experimenterade jag med alla möjliga sätt att skära brödet på. På engelska heter det ‘scoring’. Genom att skära i brödet ger du jästcellerna i brödet utrymme för att skapa volym. Om du inte gör det spricker brödet på de svagaste punkterna. Men ‘scoring’ används också som dekoration, från en enkel vetestjälk till matematiskt utarbetade mönster. Till exempel ser man ofta ett långt rakt snitt längst upp på brödet och sedan eventuellt lite dekoration till vänster och höger om det.

Först kopierade jag vetestjälken, men det är faktiskt konstigt på ett glutenfritt bröd. Så då började jag leta efter alternativ. Även för det långa, raka snittet. Jag kom på ett mönster som är både funktionellt och dekorativt. Slutresultatet är ett graciöst mönster av många s kopplade till varandra. Och av en slump kan man förkorta bageriets namn med s’en. Lägg till “scoring” till det och du får SSS: “Sourdough Stereo Scoring”! #sss. I bland annat Australien har man även kopierat min poängsättning, speciellt för glutenhaltigt bröd, och med hastaggen #ricracscore. Ric rac-band är ett platt stycke flätad kant i form av en sicksack och var mycket populärt på 1970-talet.