TIPS
Släng ut all din glutenfria pasta och köp den från Rummo. Inga mjuka, blöta majssmakande strängar, utan välsmakande pasta som har, halleluja, en al dente-struktur! Och helt fri från majssmak. Detta är en pasta som hela familjen kommer att njuta av. Åtminstone är det så hos oss och det är unikt.
Gör smörgåsar med brödet, speciellt Are You Yellow?! producerar en fantastisk brödrost! Min favorit är pantoastien. Skorpan blir härligt krispig och tillagningen är väldigt fin. En skvätt god olivolja i pannan, sänk värmen och låt sakta bygga upp knastret utanför. Använd bra ingredienser? En fin lokal mogen bondost, till exempel. På Are You Yellow?! Jag lägger gärna rakad fänkål och vårlök emellan och när mackan är klar, ett stekt ägg med en mjuk gula på.
Har brödet blivit gammalt? Gör den till en pangrattato. Skär resten av brödet i bitar och lägg det i en mixer tillsammans med vitlök, god olivolja och lite salt. Eller ta lite rosmarin eller timjan och ge det ännu mer smak. Mixa den i mixern grovt eller fint, vad du vill. Stek sedan ströbrödet i en panna tills det är knaprigt. Använd den över en pasta till exempel, supergott!
Vill du baka glutenfritt bröd själv? Börja sedan med att köpa en massa löst mjöl. Ta dig sedan tid att lukta på det, känna på det, smaka på det. Häll lite varmt vatten över det och lukta igen. Bestäm själv vad du gillar och sätt ihop din egen mix. Det här handlar om din smak och det är det viktigaste. Resten är rent tekniskt och kan nu hittas på internet. Tips: nästan varje recept säger att du först måste göra en pasta av vatten och psyllium och/eller linfrö. Alla kopierar varandra, men det är totalt nonsens. Se till att ditt psyllium/linfrö är superbra blandat med resten av mjölet och tillsätt sedan allt (saltat) vatten medan du håller mixern igång. Efter en minut eller två är vattnet helt absorberat av psyllium och stärkelse. Färdiga!
Vill du komma igång själv men har ingen aning om hur man bakar glutenfritt surdegsbröd som precis som mitt är rent naturligt? Köp den engelska kokboken “Bakes Simple” av Aran Goyoaga a.k.a. Cannelle & Vanille. Den innehåller ett grundrecept och ger direkt ett fantastiskt resultat.
Inte riktigt ett glutenfritt tips: buljong. Även om vissa buljongtärningar helt enkelt innehåller vete. Förvara alla dina grönsaker i frysen. Botten på kålrot, toppar av selleri, den träiga undersidan av grön sparris, en överbliven lök, det spelar ingen roll vad. På nolltid har du en påse full av smak som du annars skulle ha slängt, men som nu kan användas till en grym buljong! Också jävligt tålig utan extra ansträngning. Koka upp grönsakerna med rikligt med vatten och salt (efter smak), låt det koka i ytterligare femton minuter och låt det sedan stå en stund. Smaka av om det finns tillräckligt med smak, om inte, tillsätt lite salt och peppar eller låt buljongen dra längre. Passera den genom ett durkslag eller finsil och använd till exempelvis en risotto. Du kan frysa in det du har över under en längre tid.