Glutenfria pannkakor, holländsk

Glutenfria pannkakor, den ultimata versionen! Inga fler pannkakor från dyra förpackningar med noll näringsvärde. Dessa pannkakor är bomben och du kommer inte märka att de är glutenfria. Den bruna hirsen är ibland svår att få tag på, så den delen kan du byta ut mot durra. Internet är fullt av recept som använder mycket bovete, ibland som enda ingrediens. Det tycker jag är ganska konstigt. Bovete har en mycket genomträngande, specifik lukt och smak och – särskilt som den enda ingrediensen – har det ingen plats i pannkakor. Det är något underbart neutralt med sorghum: lätt sött och veteaktigt. I kombination med en hint av hirs ger den en fantastisk smak, godare än en vetepannkaka! Byt inte ut durran mot något annat, men du kan byta ut bovetet och havren mot durra. Har du inte ingredienserna hemma eller kan du inte få tag i dem? Jag säljer pannkaksmixen här: sourdoughstereo.se/bestalla.

Ingredienser, för 15 pannkakor:

  • 225 g durra
  • 15 g brun hirs
  • 15 g havre
  • 15 g bovete
  • 70 g potatisstärkelse
  • 6 g psylliumpulver (ej psylliumskal / -husk)
  • 50 g smält smör (osaltat)
  • 8 g salt (eller ett gram mer om du gillar “hög smak”)
  • 4 ägg
  • 900 g helmjölk

Förberedelse: Smält först smöret i en kastrull. Blanda sedan sorghum, hirs, bovete, havre, stärkelse, psyllium och salt väl i en mixerskål. Tillsätt 450 g mjölk och blanda tills det inte finns några klumpar. Tillsätt de 4 äggen, blanda och sedan resten av mjölken. Häll en liten mängd av smeten i kastrullen med det smälta smöret. Blanda och häll tillbaka det i smeten. Låt stå i 30 minuter så att psyllium har absorberat all vätska. Lägg en klick smör (det är ett måste!) i en panna förvärmd till 3/4 värme. Ta en hel soppsked (90 -100 gram), häll den i pannan och rör ner smeten i pannan. Låt pannkakan koka ca en minut på varje sida. Njut av det!

 

Glutenfria amerikanska pannkakor

Ibland vill du ha pannkakor som absorberar lönnsirap som en himmelsk svamp eller passar perfekt med varma blåbär och en klick fullfet, rik yoghurt. Dessa amerikanska pannkakor är bubblor och smälter i munnen! Och de har även näringsvärde! Kalla mig arrogant, men jag har inte hittat dem på nätet än: pannkakor med naturliga ingredienser, näringsvärde och smak! Även om det verkligen inte är svårt. Försök att sluta med de där paketen från snabbköpet som inte innehåller något eller med de där recepten med xantumgummi och stärkelse. Jag hjälper dig gärna och delar med mig av detta fantastiska recept. Har du inte ingredienserna hemma eller kan du inte få tag i dem? Jag säljer pannkaksmixen här: sourdoughstereo.se/bestalla.

Du behöver: 3 (smet) skålar, en kastrull, en visp och en (gjutjärn) panna. Jag är ett stort fan av svenska Lursta, som har en liten och otroligt vacker panna som är specialgjord för pannkakor: Arvet. Det är en investering, men pannan kommer att hålla i generationer! Jag är i alla fall för att använda pannor av gjutjärn och kolstål.

Ingredienser till 17 pannkakor (du kan ersätta hirs, bovete och/eller havre med durra):

  • 180 g durra
  • 10 g brun hirs
  • 10 gram havre
  • 10 g bovete
  • 60 g potatisstärkelse
  • 6 g psylliumpulver (ej psylliumskal)
  • 8 g salt
  • 20 gram bakpulver
  • 700 g filmjölk
  • 50 g smält smör (osaltat)
  • 2 ägg (delat)
  • 2 rågad matsked socker

Förberedelse: Avfetta en skål med lite citron- eller limejuice. Separera äggen och vispa äggvitan i den fettfria skålen med sockret tills en fast, “topp” massa bildas. Misslyckas detta? Det spelar ingen roll, dina pannkakor blir lite mindre fluffiga, men de blir lika goda. Ta en annan skål och blanda sorghum, hirs, havre, bovete, stärkelse, psyllium, salt och bakpulver väl med en visp, så att du inte längre ser några mjölklumpar. Blanda mjölken, äggulorna och det smälta smöret i ytterligare en skål. Tillsätt detta till mjölet och börja vispa direkt och fortsätt tills du inte längre ser några klumpar. Vänd till sist ner äggvitorna försiktigt. ‘Vik’ in den. Vispa inte, för du vill att äggvitan ska förbli fluffig. Låt stå i ca 15 minuter så att psyllium har sugit upp all vätska och bakpulvret har kunnat skapa sina bubblor. Sätt nu kastrullen på spisen och låt den nå full temperatur. Detta tar tid, speciellt med en gjutjärnspanna. Jag ställer in min panna på 4/10, men en annan panna kan behöva halv värme eller högre. Pannkakan är klar efter 1,5 minut per sida, så hitta rätt inställning på din spis. Lägg en klick smör i pannan och häll cirka en halv soppsked (50 gram) i mitten av pannan. Du kan enkelt göra pannkakan rund med en slickepott om du inte lyckades direkt. Låt pannkakan vara i en och en halv minut och vänd den sedan försiktigt men snabbt.