Om mig
Från mitt hem i Berg (nära Lammhult) bakar och säljer jag det allra bästa glutenfria surdegsbrödet. I september 2022 började jag i Rotterdam och var den första glutenfria surdegsbagaren i Nederländerna!
Vi flyttade till Sverige med familjen i augusti 2023 och vi letar efter ett hus i skogen runt Växjö, så att vi kan bygga vidare på vår dröm där: en plats där vi kan baka, odla grönsaker, ta emot gäster för övernattning och kanske mycket mer! Säg till om du känner till ett sådant hus eller vill sälja själv.

Sedan jag fick reda på att min son har celiaki började jag experimentera med glutenfritt brödbak. En frustrerande aktivitet. Recept på internet resulterar alla i tråkiga eller konstiga bröd. Mjölblandningar smakar onaturligt och bröd från snabbköpet (eller till och med från vissa glutenfria bagerier!) är rent av äckliga. Oftast för att allt tillsätts som inte hör hemma i bröd, som socker, ägg, mjölk, tuggummi och (kemiskt bearbetade) brödförbättrare.
Men inget av det är nödvändigt om du vill ha det godaste färska brödet. Dags för en evolution! Glutenfria bröd med en superkrispig skorpa, en mjuk, elastisk insida och gott! Inga konstiga verktyg, utan ren natur, Bara mjöl, salt och vatten. Dessutom gör jag allt själv, alltså utan färdiga mjölblandningar eller andra halvfabrikat. Jag tror stenhårt på bagarens hantverk och tar avstånd från den ‘bake-off-kultur’ som de flesta bagare gör sig skyldiga till. Leta efter den lilla, oberoende bagaren som sätter ihop sin egen mjölmix, gör sin egen surdegsförrätt, använder bara mjöl, vatten och salt och gör allt själv. Du kommer att märka att de där bagarna är svåra att hitta, förmodligen mindre än hundra i hela Sverige. Ett av mina exempel är PM Bröd & Sovel i Växjö. Ett bageri där (glutenhaltigt) bröd med lång jäsning görs med ren kärlek. För hand, från grunden.
Mitt mål är att göra bröd som alla gillar. Alltså inte bara för personer som inte tål gluten eller föredrar att inte äta gluten. Jag ser de två olika sidorna som en stereobild som smälter samman till ett fantastiskt ljud. Med andra ord ett absurt gott bröd för alla! Dessutom kan namnet förklaras av min kärlek till musik. Jag har gjort musik hela mitt liv, spelat i band och gjort en EP 2022 med mitt soloprojekt The Dad. Dessutom grundade jag MONO 2016, en klubb/bar i Rotterdam, så stereo verkade som en logisk fortsättning för mig 🙂
Och så mitt namn: Mark Kuijpers. Ring, app, maila, skicka ett brev till mig. Jag gillar att ge dig råd om att baka bröd eller att guida dig i glutenfritt land.